Piafka-blog wnętrzarski

Zorganizuj Swój Dom: Tydzień 4 - Kuchnia

29 paź 2016

Organizacja kuchni, zwłaszcza małej, może stanowić spore wyzwanie. Na szczęście nie jest to zadanie niewykonalne, a sprytne rozwiązania pomogą zapanować nad tą przestrzenią. Zobacz pomysły na zorganizowanie spiżarni, lodówki, naczyń, ale także środków czystości czy segregację śmieci w kuchni. W tym wpisie znajdziesz także tutorial - jak wykonać półkę na drzwi szafki oraz etykiety na przyprawy do pobrania.

W tym projekcie nie będę Cię uczyć jak sprzątać, nie powiem, jak najlepiej czyścić kuchenkę czy ścielić łóżko. Pokaże Ci za to, jak sprytnie zorganizować przestrzeń dookoła. Szerszy opis projektu, harmonogram postów oraz planery sprzątania znajdziesz w pierwszym wpisie z serii Zorganizuj Swój Dom.

O organizacji w kuchni najlepiej pomyśleć już na etapie jej projektowania i dostosować szafki do własnych potrzeb. Choć tak zrobiłam u siebie (zobacz: moja kuchnia), to kilka zmian wprowadzałam później, już podczas korzystania z kuchni. Także nie martw się, wiele rozwiązań można wprowadzić w już urządzonym pomieszczeniu bez remontu i rujnowania portfela ;-)

Dodatkowe miejsce do przechowywania

Znalezienie miejsca na wszystkie naczynia, sprzęty czy zapasy jest dość proste przy kuchni 20m2 i spiżarce w osobnym pomieszczeniu. Ale co zrobić, kiedy Twoja kuchnia ma 6m2 (tak jak moja) i skończyło Ci się już miejsce do przechowywania? Wtedy przychodzi czas na kreatywne rozwiązania!

1. Szafy w innych pokojach.

Zacznij od zastanowienia się, co właściwie masz w kuchni, z czego korzystasz codziennie, co chcesz mieć pod ręką. Ja po takiej analizie wyniosłam naczynia żaroodporne do szafy w pokoju obok, dodatkowe elementy z miksera i blendera schowałam w pudle do pawlacza, tam też wylądowały wszystkie foremki czy blachy do pieczenia. W mieszkaniach odległość pomiędzy kuchnią, a innym pokojem jest zwykle tak mała, że spokojnie możesz wynieść część rzadziej używanych rzeczy z miejsca, w którym gotujesz.

2. Miejsce u góry szafek.

Jeśli nie masz zabudowy kuchennej do samego sufitu (co bardzo polecam przy małych powierzchniach), to jak przydadzą Ci się pudełka i to najlepiej ładne (możesz kupić kolorowe albo obkleić/pomalować pudełka po butach czy sprzętach, czasami wystarczą ozdobne etykiety naklejone na przeźroczyste pojemniki). Pochowaj do nich pogrupowane, mniej używane rzeczy i poukładaj na szafkach. Dalej będą pod ręką, dobrze zorganizowane, a zwolni Ci się miejsce w szafkach. Zobacz, jak to wygląda u mnie. Pojemniki mam w zamykanych szafkach, dlatego nie musiałam się martwić ich estetyką. Każde pudełko to inny typ rzeczy.


3. Przestrzeń pod szafkami.

Podczas projektowania naszej kuchni bardzo spodobały mi się dodatkowe szuflady ukryte w cokołach pod szafkami. Nie wiem czemu ostatecznie nie mamy tego rozwiązania, ale jak tylko zabraknie mi miejsca do przechowywania pewnie się zdecyduję na taką zmianę. Takie szuflady możecie zamówić u stolarza, swego czasu oferowała je Ikea (nie wiem czy dalej są w ofercie), ale możecie je też zrobić. Odsyłam Was do tutorialu na Family Handyman.

4. Haczyki.

Przyklejane haczyki to rewelacyjne rozwiązanie do przechowywania wielu przedmiotów. Można z nich korzystać zarówno wewnątrz szafki, jak i na zewnątrz. U siebie na takich haczykach powiesiłam osłonę do mikrofalówki (dzięki temu jest pod ręką), zmiotkę oraz końcówki do blendera i miksera (pokażę je w dalszej części wpisu). Zobaczcie jak świetnie rozwiązały to Anita z Far Above Rubies oraz Gina z The Shabby Creek Cottage. Jest nie tylko praktycznie, ale też ładnie. Warto dobrać elementy, które będziesz eksponować, w taki sposób, żeby pasowały do stylu Twojej kuchni.

Żródła: fot. środkowa - Anita, fot. z prawej - Gina

5. Wykorzystanie drzwi szafek.

Źródło zdjęcia niżej: Suzy 
Oprócz haczyków na drzwiczkach szafek można powiesić także półeczki czy pojemniczki. Uwielbiam wykorzystanie relingów do wieszania pokrywek od garnków. Zobaczcie, jak świetnie zrobiła to Linda w kuchni, którą możecie zobaczyć na blogu Suzy - Worthing Court.

Pokrywki na razie trzymam w plastikowym koszu, ale drzwiczki szafki także wykorzystuję. W zwykłym plastikowym pojemniku przeznaczonym do mocowania na relingach (Ikea), wywierciłam otwory i zawiesiłam na haczykach w szafce. To idealne miejsce na końcówki od miksera. Obok wisi część blendera - wszystko jest pod ręką, ale nie zajmuje miejsca w szafce.

Z przechowywaniem w tej szafce miałam duży problem, żałowałam, że nie zrobiliśmy w niej szuflad. Rozwiązaniem okazała się drewniana półeczka na butelki. Podobną mam w szafie gospodarczej (zobacz tutorial).





Szybki tutorial, jak zrobić taką półkę. Potrzebujesz desek o wymiarach: 33cm x 9cm, 9cm x 21cm oraz dwóch kawałków sklejki 4mm - 9cm x 21cm. Przyda się także listewka o długości 32cm i kątownik.

Dotnij deski na odpowiedni kształt, pamiętając o zostawieniu u góry boków miejsca na wkręty. W spodzie półki zrób frezy grube na 4mm. W nie wsuniesz pionowe przegródki. Dzięki dodatkowym frezom będzie można później zmieniać szerokość przegródek.

Wyszlifuj elementy i zabezpiecz lakierem lub woskiem. Wywierć  otwory na listewkę. W przegródkach zrób większe otwory (zobacz na zdjęciach niżej).


Zostaje przykręcenie półeczki do szafki - u góry użyj wkrętów (uważaj, żeby nie przewiercić drzwiczek szafki!), a od spodu podeprzyj całość kątownikiem.



Świetne rozwiązanie na półeczkę na deskę do krojenia widziałam u Family Handyman. Jej wykonanie nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności poza wkręceniem śrubek ;-)

6. Dodatkowa przestrzeń w szafce.

Czasami mamy wysokie szafki, a niskie rzeczy. Wtedy rewelacyjnie sprawdzają się wstawiane do szafki półki (w Ikei są gotowe, ale łatwo zrobić podobne samodzielnie).


Zobacz, w mojej szafce wszystko jest łatwo dostępne, a mieści sporo rzeczy.





7. Relingi kuchenne i półki.

Wykorzystanie ścian w małej kuchni to świetny pomysł. Dzięki relingom można łatwo dostosować przechowywanie w zależności od bieżących potrzeb. W sklepach znajdziesz sporo gotowych elementów, takich jak pojemniki, półeczki, haczyki.

Bardzo spodobały mi się płytkie półeczki na przyprawy, które powiesiła u siebie Victoria z Confessions of a New/Old Home Owner. Znajdziecie u niej opis, jak je wykonała.


Źródło zdjęcia z przyprawami - Victoria

8. Dodatkowa szafka.

Jak już zupełnie nic Ci się nie mieści, rozważ dodatkową szafkę. Zobacz, jak świetnie wymyśliła to Linda (cała kuchnia do zobaczenia na blogu Suzy - Worthing Court). W takiej płytkiej szafce zmieści się mnóstwo produktów!

 
Źródła zdjęć: 1 - Suzy, 2 - Becky

A na drugim zdjęciu jeden z moich ulubionych projektów. Chociaż Becky trzyma w tej szafce farby, świetnie sprawdziłaby się w kuchni. Uwaga, ta szafka jest na kółkach, bo można ją odsuwać! I pochować za nią brzydkie rzeczy. Koniecznie zobacz tutorial na blogu Becky - Infarrantly Creative

Przechowywanie produktów 

Najlepiej wykorzystać całą przestrzeń w szafce - także pionowo. Staraj się korzystać z podstawek czy koszy, żeby nie marnować miejsca. 

Świetnie sprawdzają się plastikowe pojemniki, dzięki którym pogrupujesz przedmioty. Taki koszyk łatwo wyciągnąć żeby znaleźć dany produkt. Zobacz, ten ze zdjęcia niżej, z herbatami, nie mieścił mi się w szafce. Docięłam nożyczkami tą wystającą część u góry i teraz pasuje idealnie. 


Chyba każdy widział piękne spiżarnie z ozdobnymi pojemnikami, w których znajdują się produkty sypkie. No cóż, większość takich pomieszczeń to inspiracje zza granicy, gdzie takie pojemniki są po prostu tańsze. Ale to nie znaczy, że u nas się nie da. Świetnym przykładem jest Iza, która na grupie Zorganizuj Swój Dom podzieliła się swoim sposobem na organizację. 

Zdjęcie autorstwa Izabeli Wilkosz - Gądek

Do przechowywania użyła starych pojemników po kawie. I chociaż słoiczki są różne, etykiety ujednolicają ich wygląd. Całość jest praktyczna, ale też estetyczna. 


U siebie też zastosowałam tanie rozwiązanie - zwykłe pojemniczki do przechowywania żywności idealnie pasują mi do wnęki w kuchni. Na razie do ich podpisania korzystam z przeźroczystej taśmy, ale myślę, że dostaną jakieś ozdobne etykiety. A słoiczki po suszonych pomidorach są rewelacyjne do przechowywania przypraw. Pomalowałam im nakrętki i przykleiłam etykiety (do pobrania pod koniec wpisu).

W kuchni wcale nie trzeba korzystać z drogich, dedykowanych do tego pojemników czy słoików. Wystarczy trochę kreatywności. Widziałam nawet przechowywanie ziemniaków i cebuli w metalowym segregatorze na dokumenty.

Organizacja szuflad

Do szuflad istnieje mnóstwo gotowych rozwiązań, ale oczywiście są drogie. W kuchni świetnie sprawdzają się plastikowe pojemniki na sztućce czy koszyczki. Odsyłam Cię także do mojego tutorialu, gdzie pokazałam jak za parę złotych zrobić przegródki w szufladzie


Na zdjęciach wyżej widać moje szuflady w kuchni. Wykorzystałam resztki sklejki do zrobienia przegródek, matę antypoślizgową, koszyczek i mały organizer na sztućce. Przydały mi się także pojemniki na relingi kuchenne. Taki podział na strefy pozwala na szybkie korzystanie z przedmiotów - nie trzeba ich ładnie odkładać, wystarczy wrzucić do koszyka. To sprzyja odkładaniu na swoje miejsce i ogólnemu porządkowi.


A tak poradziłam sobie z przechowywaniem produktów w szufladzie. Wystarczyło opisać opakowania, żeby organizacja stała się efektywna. 

Przechowywanie w lodówce

W lodówkach temperatura nie rozkłada się jednolicie - na górnej półce jest zwykle cieplej niż na samym dole (różnica to nawet 6 stopni!), a najcieplej będzie na drzwiach oraz w szufladach (oprócz komory 0). 
Produkty należy ustawiać zachowując luz pomiędzy nimi, w ten sposób przepływ powietrza będzie skutecznie wszystko chłodzić.
Do szuflad pochowaj warzywa i owoce. Świetnie sprawdzają się tanie koszyczki.


Najzimniejsza, dolna półka jest odpowiednia dla produktów szybko psujących się - mięsa i ryb. U siebie układam produkty na tackach, dzięki czemu nie muszę tak często myć lodówki (wiesz, że powinno się to robić raz na tydzień?).
Środkowe półki to idealne miejsce na sery, jogurty czy wędlinę. Wędliny najlepiej zawijać w papier śniadaniowy i przechowywać w szklanych, zamykanych pojemnikach.
A najwyższa półka jest dobra do przygotowanych wcześniej potraw. 

Nie zaskoczę Was z przechowywaniem w zamrażalniku - świetne są tanie, plastikowe koszyczki. Mrożonki mają swoje miejsce i łatwo można je znaleźć. Plastikowe pojemniki warto opisać markerem. 

Środki czystości

O środkach czystości było więcej dwa tygodnie temu, dzisiaj pokażę Wam jak można zorganizować sortowanie odpadów bez specjalnych koszy czy szuflad. Pod zlewem mam podgrzewacz wody i nie mieścił mi się tam już kosz, dlatego wszystkie dedykowane rozwiązania mi odpadały. I nie oszukujmy się, większość z nich jest koszmarnie droga.

Pojemnik do sortowania odpadów znajduje się u mnie w szafce pod mikrofalówką. Irytowało mnie schylanie się do niego, chciałam, żeby kosz wysuwał się po otwarciu drzwiczek.

Znalazłam odpowiedni pojemnik, przymocowałam haki i kątowniki do drzwi szafki i ta dam! Mam kosz, który się otwiera razem z drzwiami szafki. Proste, prawda? A oszczędza sporo czasu. Jeśli zdecydujesz się na podobne rozwiązanie, pamiętaj, żeby zostawić wolne miejsce z boku szafki - inaczej pojemnik będzie zahaczać i nie otworzysz drzwiczek. Ja w tym miejscu trzymam butelki.


W tej szafce też świetnie sprawdziła mi się wkładana półka z Ikei. Ziemniaki i cebulę przechowuję w zwykłych miskach. Obok mam miejsce na zużyte baterie, nakrętki i kilka słoików.




Na koniec mam dla Ciebie etykiety na przyprawy do pobrania. Jedne są opisane, drugie puste ;-) 



Jak zwykle, dodatkowe pomysły, zdjęcia, tutoriale znajdziesz na grupie na facebooku - Zorganizuj Swój Dom. Powodzenia z organizacją kuchni!

Pozdrawiam,
Kaja




Podobało Ci się? Podaj dalej
11 komentarzy
  1. Dziękuję za etykiety. Niestety nie mogę ich jeszcze wykorzystać, bo wczoraj będąc w Ikei zapomniałam kupić słoiczki :( Ale będą na następny raz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny na grupie fb podpowiedziały niedawno, że można dostać rewelacyjne małe słoiczki, z jednakowymi, czarnymi zakrętkami na placach targowych np. imbramowskim w Krakowie. Podobno za śmieszne 80gr sztuka!

      Usuń
  2. Zdecydowanie przydatny wpis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super :) Warto zorganizować przestrzeń dookoła siebie

      Usuń
  3. Wiele ciekawych porad, na pewno zajrzę tu jeszcze nie raz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam :) W kolejną sobotę będzie o łazience ;-)

      Usuń
  4. Świetny wpis i dla mnie na czasie, bo przymierzam się do ogarnięcia swojej kuchni i właśnie uświadomiłam sobie, że jedna z szafek jest zawalona całkowicie nie używanymi bzdetami 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, takie szafki są najlepsze! Bo jak tylko się je ogarnie zostaje mnóstwo miejsca :D

      Usuń
  5. Dzięki. Coś dla mnie:) małe mieszkanko cięzko urządzić a u mnie wygląda to tak że wszytsko gdzies wciskam :D oj będę tu często zaglądać. I czekam na wiecej. A teraz nadrabiam wcześniejsze posty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W małych mieszkaniach przede wszystkim warto porządnie się zorganizować. Wtedy sprzątanie zajmuje mniej czasu :D Agata, to do usłyszenia ;-)

      Usuń
  6. Mój prywatny patent na super półki do kuchni - stara deska kuchenna (taka do krojenia) plus wsporniki półki i na ścianę. Deskę wcześniej wyszorować, przejechać papierem ściernym. Wygląda świetnie i sprawdza się w praktyce.

    OdpowiedzUsuń